Linecké je kapitola samo o sobě. Zatímco někteří doma každý rok experimentují a zkouší moderní vychytávky, jiní nedají dopustit na „rodinné stříbro“, které se dědí z generace na generaci stejně pečlivě jako vánoční ozdoby. Tenhle recept zvládne uspokojit oba – tradiční duše i sváteční inovátory.
Naše kolegyně Tereza se s námi ochotně podělila o recept, který peče každý rok. Je to vlastně také takové Hufácké rodinné stříbro, protože ona jej před mnoha lety dostala od kolegyně Katky a dodává: "Řeknete si, linecké cukroví, tak to je klasika! Ale nevěřili byste kolik je na linecké cukroví různých receptů. No přiznám se, já zkoušela mnoho z nich, některé těsto se nedalo ani vyvalovat, rozpadalo se, jiné se drobilo po upečení, další chutnalo nevalně... ale tohle, to je fakt vymazlené."

Linecké cukroví
Suroviny na těsto:
máslo - 80 g
rostlinný tuk na pečení(Hera) - 70 g
cukr moučka - 70 g
hladká (špaldová) mouka - 210 g
žloutek - 1 ks
citrónová kůra - z 1/2 BIO citrónu
Na promazání:
rybízová marmeláda
Postup přípravy
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne odpočívat v lednici.
Heru, ač ji ve své kuchyni nevidím ráda, v tomto případě nenahrazujte máslem. Právě kombinace Hery a másla je klíčová pro konzistenci těsta, křehkost a zároveň vláčnost upečených korpusů. Citrón použijte opravdu bio, dneska se dá sehnat kolikrát levněji než obyčejné citróny a protože budeme strouhat kůru, nepotřebujeme těsto vylepšovat o různé postřiky. Také doporučuji připravit těsto z živé kůry, ne sušené, protože vůni čerstvého citrónu se nic nevyrovná.
Odpočinuté těsto vyválíme na sílu cca 4 mm (ale můžete klidně silnější, jak je u Vás v rodině zvykem), vykrajujeme oblíbené tvary a vždy do páru v jednom z nich vykrojíme malou vykrajovačkou otvor. Pečeme na 175 oC cca 10-15 minut, do lehoulince růžova.
Vychladlé korpusy promazáváme marmeládou a vždy slepujeme jeden plný a jeden s otvorem. Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na chladnějším místě. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.