🎄 Co je vlastně vánoční štola a proč se tak jmenuje?
Jméno štola nemá nic společného s horníky (i když označení „vánoční důl na kalorie“ by sedělo). Název pochází ze staroněmeckého Stollen, což znamená kus, bochník, případně také trám. Někomu dokonce připomínala zabaleného Ježíška – což je také jeden z důvodů, proč se pekla právě o Vánocích.
První zmínky o ní najdeme už ve 14. století v Německu, konkrétně v oblasti Drážďan a Saska. A právě „drážďanská štola“ má vlastní certifikát, protože Drážďany berou štolu opravdu vážně. Tak vážně, že má doložený původ, recepturu, tradici a dokonce i vlastní festival – Stollenfest. A pozor: existuje dokonce i Stollenmädchen, oficiální „Miss Vánoční Štola“.
✨ A proč je na povrchu bílá?
Mysleli jste si jako my, že silná vrstva moučkového cukru má být připomínkou sněhové pokrývky? Tak to jsme se všichni spletli! Bílá záplava na povrhu štoly prý symbolizuje bílé pleny Jezulátka.
V naší firmě má vánoční štola své pevné místo. Její přípravu sice nebereme tak vážně jako v Drážďanech, přesto ji mnoho kolegyň peče každý rok a stala se z toho milá tradice – nosíme si své domácí výtvory na ochutnávku, porovnáváme různé varianty a vyměňujeme si recepty i drobné pekařské fígle. Díky tomu u nás každý prosinec voní máslem, oříšky a vánoční atmosférou. A pokud chcete vyzkoušet jednu z oblíbených verzí, najdete ji právě zde.
Tvarohovo-ořechová štola
Suroviny na těsto (dvě štoly):
mouka polohrubá - 500 g
vejce - 2 ks
máslo - 150 g
moučkový cukr - 100 g
vanilkový cukr - 1 ks
kypřící prášek - 1 ks
zakysaná smetana - 150 g
tvaroh - 250 g
citrónová kůra - 1 lžička
mandle sekané - 50 g
ořechy vlašské - 50 g
rozinky, brusinky, kandované ovoce - dle chuti
Na náplň si připravte:
ořechy sekané - 2 hrsti
mandle sekané - 2 hrsti
kandované třešně - 1 balení
marcipán - 200 g
nebo experimentujte s vlastní náplní.
Po upečení budete potřebovat:
rozpuštěné máslo - 100 g
moučkový cukr - co kdo snese na posypání
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme v míse mixérem těsto. Uřízneme si dva pečící papíry. Těsto si rozdělíme (od oka) na dvě části, ze kterých uděláme dvě menší štoly. Pokud nejsme žádní troškaři, klidně můžeme nechat těsto v celku a udělat jednu pěkně velikou.
Pečící papír jemně pomoučíme, položíme těsto a lehce jej rozprostřeme, snažíme se udržovat tvar obdélníku. I těsto jemně pomoučíme a rozválíme na silný (vysoký) obdélník. Z marcipánu uválíme váleček dlouhý stejně jako delší strana obdélníku. Marcipán umístíme do středu těsta a po jeho celé délce vysypeme cestičku mandlemi, ořechy a kandovanými třešněmi, jak je vidět na fotce.

Štolu pak na dvakrát přeložíme, abychom ukryli náplň a hřbetem ruky vytvoříme charakteristický důlek. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (170 oC). Propečení můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle do středu štoly. Pokud špejli vytáhneme suchou, bez známek syrového těsta, máme upečeno.
Po upečení celou ještě horkou štolu trpělivě potíráme rozpuštěným máslem, dokud se všechno nevsaje. Hojně pocukrujeme a než se dáme do ochutnávání, počkáme až vychladne (nestojíme přece o bolavý žaludek).
Z uvedeného množství připravíte 2 silné štoly o délce cca 35 cm.