Zázvorový likér je jeden z těch zimních pokladů, které zahřejí nejen na jazyku, ale i na duši. Není divu – zázvor se používá už tisíce let, prý dokonce patřil mezi nejoblíbenější ingredience čínských císařů a ve středověku se cenil téměř jako koření hodné výměny za zlato. Ať už je to pravda nebo ne, jisté je, že jeho štiplavá vůně a hřejivá síla fungují spolehlivě dodnes.

Zázvor navíc není jen „na imunitu“, jak se často říká. Dokáže povzbudit trávení, prohřát tělo během chladných dnů a v kombinaci s citronem a kvalitním alkoholem vytvořit likér, který se rychle stává ozdobou zimních večerů. Pokud tedy hledáte něco, co je jednoduché, účinné a překvapivě univerzální, zázvorový likér je přesně ten recept, který stojí za to mít po ruce.


 

Ostrý zázvorový likér

Suroviny 750 ml likéru:
vodka - 1/2 litru
čerstvý zázvor - cca 150 g již očištěného
pomeranče - 2 ks
citróny - 2 ks
med - 6 lžic
volitelně můžete do likéru přidat také koření v celku - skořici, badyán a hřebíček


Postup přípravy

Nachystáme si cca litrovou skleněnou nádobu s dobře těsnícím víčkem, případně použijeme igelitový sáček a gumičku k uzavření.

Zázvor očistíme, pomeranče a citróny oloupeme. Zázvor buď jemně nastrouháme, nebo ještě lépe rozmixujeme v cca 250 ml vodky. Zbytkem vodky důkladně vypláchneme mixovací nádobu, aby žádný zázvor nepřišel v niveč. Oloupané citróny a pomeranče nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zázvoru a vodce. Nakonec vmícháme med, sem tam promícháme, dokud se nerozpustí.

Poté nádobu uzavřeme a necháme v chladu minimálně 48 hodin odležet, ale můžete nechat klidně déle.

Po odležení si připravíme sítko a plátýnko (např. kuchyňskou látkovou utěrku). Sítko umístíme nad misku, vysteleme plátnýkem a přes tento filtr přelijeme obsah sklenice. Veškeré ovoce se zázvorem pak v utěrce důkladně vyždímáme. Díky tomu získáme maximum vitamínu C obsaženého v citrusech a také všechnu sílu zázvoru.

Likér naplníme do prázdných sklenic, uzavřeme a skladujeme v lednici. Tento likér je také krásnou, malou pozorností , když přicházíte na vánoční návštěvy k přátelům.